tisdag 16 december 2008


Just nu:

Just nu sker mycket. Väldigt mycket. Jag kan inte skriva om allt. Jag känner inte till allt. Men jag ska skriva om något.

Idag riskerar ett av världens äldsta kloster, St Gabriel-klostret (från år 397), att bli utsatt för en konfiskering av dess egendom. Klostret är beläget i sydöstra Turkiet, närmare bestämt i Turabdin-regionen som är ett assyriskt/syrianskt område. Tre kurdiska byar med nära anknytning till den turkiska staten gör anspråk på klostrets mark. Trots att klostret kan uppvisa dokument som bevisar dess äganderätt, väljer de turkiska myndgheterna att bortse från detta och istället godkänna en konfiskering av klostrets egendom. Nu ska detta gå till domstol för att avgöras.
Anklagelserna mot klostret är många. Och absurda. Det kanske mest befängda är nog att klostret beskylls för att ha upprests på mark där en moské tidigare låg. Att islam inte ens fanns vid tiden då klostret uppfördes verkar ligga bortom dessa geniers förstånd.

Eller inte. Detta kanske är ännu ett försök av den turkiska staten att reducera den assyriska/syrianska närvaron i Turkiet. Att man har marginaliserat den till det yttersra verkar inte vara nog. Att nu ge sig på ett religiöst och kulturellt centrum för den assyriska/syrianska gruppen är uppenbarligen nästa steg i Operation utrota.

Den 19 december hålls en rättegång mot klostret. Klostrets öde ska avgöras. Den 19 december får Turkiet chansen att visa om de kan efterleva Köpenhamsfördraget.

Vi hoppas på så många observatörer som möjligt och en stor europeisk närvaro i form av politiker och journalister.

Vi hoppas på en rättvis rättegång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar